|

Conflicten in perspectief houden

Conflicten in perspectief houden. Een vriendin vertelde me over een conflict dat ze heeft met haar directe buurman.

Door een misverstand was de buurman behoorlijk gepikeerd geraakt. Het was zelf zo erg dat toen ze elkaar tegenkwam op straat en mijn vriendin hallo zei, de buurman oogcontact vermeed, een monotoon hoi mompelde en snel langs haar liep .

Conflicten in perspectief houden

Dit gebeuren zat haar enorm dwars. Ze vroeg zich af wat er nu weer aan de hand was. Ze had namelijk een gesprek gehad met haar buurman over een verschil van mening. Mijn vriendin was er na dat gesprek van overtuigd dat hij haar standpunt had begrepen. Voor haar was daarmee het conflict uit de wereld, maar haar buurman zag dat blijkbaar anders. Ze wilde weten wat er nog mis was, maar hij wilde er duidelijk niet over praten.

Ze besprak haar situatie met mij. Wij brainstormden een tijdje over strategieën die haar zouden helpen om met deze onverwachte klap om te gaan, maar uiteindelijk liet ik het aan haar over om er zelf over na te denken.

Conflicten in perspectief houden.

Een “verrassingsaanval” zoals dit incident is een van de moeilijkste conflicten. Het komt vaak als een schok en kan je behoorlijk van je stuk brengen. Vaak is de eerste reactie (nadat je hartslag weer normaal is geworden) de ander de schuld te geven of jezelf de schuld te geven en verstrikt te raken in een eindeloze interne dialoog over wie de schuldige is en wat je vervolgens moet doen.

Ongeacht de oorzaak kan het even duren voordat een verontrustend conflict ontward is. In die tijd kan het zelfs een ontwrichtend effect op je leven hebben. We raken uit balans en functioneren vaak op halve kracht. De andere helft is namelijk non-stop bezig om erachter te komen waar we de schuld kunnen leggen en (zoveel mogelijk) om onze eigen daden te rechtvaardigen. Soms worden we er zo door in beslag genomen, dat we de focus op het werk en thuis verliezen. We krijgen moeite met het nemen van zelfs routinebeslissingen en brengen we nachten wakker door om na te denken over de beste manier om hiermee om te gaan. Het is moeilijk om met je hele hart iets te doen als je met een conflict bezig bent. Dit verandert pas als het hele verhaal is gesust of liever nog, is opgelost.

Meevoelen

Ik voelde veel empathie voor mijn vriendin. Ik ben er geweest en het is niet leuk. Eén van de manieren waarop ik probeerde te helpen, was door te luisteren als ze wilde praten. Ik benadrukte het belang om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Veel mensen onderschatten wat een conflict met je lichaam en geest kan doen. Er zijn strategieën die ons kunnen helpen perspectief te behouden en het conflict naar een positieve oplossing te bewegen.

Eén van de eenvoudigste, maar zeker effectieve manieren om letterlijk lucht te krijgen, is een geode ademhaling. Adem bewust in en uit. Neem de tijd om diep in te ademen en je evenwicht te hervinden. Een conflict kan ons uit balans brengen met sterke emoties en gevoelens van onwaardigheid, woede, verdriet en frustratie. Ga deze emoties niet uit de weg, maar behandel ze eerder als gids. Waardeer en observeer zoals je een toneelstuk zou kunnen observeren. Er zit veel kracht in deze emotionele energie. Terwijl je ademt en kijkt, zul je een manier vinden om de energie te gebruiken die het beste in lijn is met je doel.

Conflicten in perspectief houden. De lange termijn.

Kijk naar de lange termijn. Het is zo gemakkelijk om verstrikt te raken in de onrust van het conflict dat we vergeten dat er morgen zal zijn. Neem een ​​paar rustige momenten om je ogen te sluiten en zie jezelf in de toekomst met het opgeloste conflict. Stel je voor hoe je je voelt met het probleem achter je. Hoe zou je willen dat de relatie eruitziet over een maand, een jaar? Eet ondertussen goed, ga op vaste tijden naar bed, lach en sta jezelf toe het probleem af en toe te vergeten. Dit is misschien niet eenvoudig, maar het is effectief. Laat je innerlijke wijsheid stilletjes werken terwijl je doorgaat met het leven. Forceer niets, laat de tijd haar werk doen.

Herschrijf. Stap even buiten het conflict. In plaats van je ertegen te verzetten, kun je jezelf afvragen of hier een geschenk is, een uitnodiging om anders naar problemen te leren kijken of om een ​​nieuw gedrag uit te proberen. Erken de andere persoon door in hun schoenen te gaan staan. Zit er toch niet iets in de reactie van de buurman? Waarom gedraagt hij zich zo? Herken je het gedrag van de ander uit eerdere situaties? Wat wil de buurman? Hoe zou je je voelen als jij in zijn positie zat? Probeer hierbij de schuldvraag te vermijden. Wie de schuld heeft, is totaal irrelevant. De onderlinge verhoudingen zijn verstoort en het bepalende van de schuld zal dat niet oplossen.

Conflicten in perspectief houden

Praktijk. Brainstorm over alle mogelijke reacties op deze situatie en probeer ze uit. Zoek een vriend en speel alternatieven na waarvan je denkt dat je ze nooit zou kiezen, omdat ze zo anders zijn dan je gebruikelijke personage. Veel plezier met het oefenen van onontgonnen zelf. Gebruik de ontstane situatie om te groeien.

Tel je zegeningen. Let op de goede dingen in je leven. Kweek dankbaarheid en verwondering aan.

Hoe het verder ging

Na over veel opties te hebben gebrainstormd, besloot mijn vriendin een brief te schrijven aan haar buurman. Ze zag af van het rechtvaardigen van haar eigen daden. In plaats daarvan erkende ze zijn gevoelens en bood aan om met hem over de situatie te praten. Ze begonnen te praten en werden na verloop van tijd weer goede buren.

Enkele vragen om je te helpen bij het oefenen van goed conflictbeheer:

  1. Wat gebeurt er als je verrast wordt door conflicten?
  2. Hoe gedraag je je gewoonlijk, en hoe verschilt het van wat je zou willen doen?
  3. Denk aan de laatste keer dat je dit soort “verrassingsaanvallen” hebt meegemaakt. Hoe ging je ermee om? Wat zou je anders hebben gedaan? Welke vervolgstappen ga je ondernemen?

Conflicten in perspectief houden.

Conflicten kunnen ervoor zorgen dat we het grote geheel uit het oog verliezen. We vergeten wat we echt willen in het leven en wat belangrijk is. De kwaliteit van ons leven hangt niet zozeer af van wat er met ons gebeurt, maar van wat we doen met wat er met ons gebeurt. Het hanteerbaar maken van conflicten is de sleutel tot het vinden van onze kracht.

Naar Online Cursus Effectief Leiderschap

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *