Het verschil tussen baas en leider

Het verschil tussen baas zijn en leider zijn. Elke leider is een baas. Maar niet elke baas is de leider. Er is één heel groot verschil aan te merken tussen een baas en een leider. De baas wordt gerespecteerd en gehoorzaamd vanwege zijn / haar anciënniteit. Een leider wordt gerespecteerd en wordt als voorbeeld gezien, niet alleen vanwege zijn anciënniteit, maar vooral vanwege de kwaliteiten van karakter en bekwaamheid.

Een leider moet het goede voorbeeld geven

Als je een leider wilt zijn, moet je het goede voorbeeld geven. Je team moet er altijd vast van overtuigd zijn dat jij als leider er tijdens elke crisis zal zijn. Niet om de schuldige aan te wijzen, maar om het probleem op te lossen. Als de teamleden merken dat de leider zelf niet doet wat hij / zij zegt, zullen ze geen respect voor hem / haar hebben. Ze zullen gehoorzamen, maar het respect zal ontbreken. Leiders krijgen dit respect door hun acties. Ze zien er oprecht uit en handelen oprecht. Er is geen discrepantie tussen hun woorden en daden. Ze zien er integraal uit in aanpak en karakter. Dat betekent niet dat een leider feilloos is, verre van dat. Een leider weet dat hij of zij niet onfeilbaar is en is daar op en eerlijk over. Een leider geeft toe als hij of zij een fout heeft gemaakt.

Effectief Leiderschap; het verschil tussen baas en leider. Een leider moet veel vaardigheden hebben.

Om een ​​leider te zijn, moet je als baas een aantal kenmerken vertonen zoals

  • Kennis van zaken,
  • Realistische planning maken,
  • Anticiperen op veranderingen,
  • Actie gericht,
  • Resultaatgericht,
  • Respect voor elk teamlid,
  • Benaderbaar zijn voor het team
  • Een mentor zijn voor de individuele teamleden.

Het verschil tussen baas en leider

Op deze manier verdient een leider het respect van de teamleden. Het is een hele lijst, maar als je een goede leider wilt worden, heb je deze kwaliteiten nodig. Dit geldt voor een ieder die een leider wil zijn. Als je het respect van je team hebt verdient, ben je niet langer alleen maar een baas, maar verander je in een leider.

Naar Online Cursus Effectief Leiderschap

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *