Jouw persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling. Wees je ervan bewust hoe jouw persoonlijke ontwikkeling het bedrijf of de organisatie beïnvloedt. Als leidinggeven moet je met twee zaken rekening houden: interne en externe factoren. De markt, sfeer en aanverwante zaken horen hierbij bij de externe factoren. Deze factoren zijn extern aan het bedrijf en er is geen manier om ze te beheersen. Dit zijn ook de belangrijkste risicofactoren en je hebt geen andere keuze dan je eraan aan te passen.

Externe factoren

De externe factoren geven de beste nieuwe mogelijkheden, maar aan de andere kant de grootste druk. Met nieuwe mogelijkheden kun je de organisatie naar grotere hoogten tillen. Het enige dat nodig is, is op het juiste moment op de juiste manier te handelen. Aan de andere kant kan de druk zo groot zijn, dat je je niet sterk genoeg voelt om ze aan te pakken. Er zijn tijden dat mogelijkheden voor grote druk kunnen zorgen en soms zorgt druk voor nieuwe mogelijkheden. Het gaat er voor een groot deel om hoe je kijkt naar de dingen die op je weg komen.

Interne factoren

Alle je eigen positieve en negatieve eigenschappen en die van de organisatie vormen de interne factoren. De manier waarop jij je persoonlijkheid ontwikkelt, heeft invloed op jouw bedrijf of je afdeling zich zal ontwikkelen. En hoewel je moet proberen privé problemen zoveel mogelijk buiten je werk te houden, is het onmogelijk dat je persoonlijke voorkeuren en ideeën niet te verbinden met de organisatie waar je werkt. Jouw ontwikkeling als persoon (interne factor) bepaalt namelijk mede hoe jij om zult gaan of rekening zult houden met externe factoren.

Je kunt je persoonlijke leven niet naar believen aan of uit zetten. Wat er in je persoonlijke leven gebeurt neem je mee in je de manier waarop je invulling geeft aan je werk. Dus jouw omgaan met externe factoren is gebaseerd op jouw individuele persoonlijke karakter.

Je kunt van alles op school, in een cursus of een training leren, maar de daadwerkelijke ontwikkeling van het individu vindt plaats wanneer het leven zelf je belangrijke en praktische lessen leert. En dankzij deze ontwikkeling leer je dan weer om mogelijkheden te zien en te benutten.

Naar Effectief Leiderschap

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *